Vier schaatstopteams met licentie

De schaatsploegen van Jumbo, easyJet, TalentNed en Reggeborgh hebben een licentie gekregen van de KNSB: zij zijn de topteams voor het schaatsseizoen 2018-2019.

Om het beste schaatsland ter wereld te blijven is optimale begeleiding van topschaatsers essentieel. Sinds 2002 wordt dit mede gerealiseerd door samenwerking tussen commerciële teams en de KNSB, vastgelegd in licentievoorwaarden. Schaatsteams kunnen bij de KNSB een licentieaanvraag indienen, die door een onafhankelijke licentiecommissie wordt getoetst.

De laatste van de vier aanvragen voor het nieuwe seizoen zijn deze week door de licentiecommissie gehonoreerd. De vier topteams hebben in 2018-2019 samen 37 topschaatsers onder contract. De meeste sponsorcontracten hebben een looptijd van vier jaar, dus tot en met de Olympische Spelen van Beijing 2022.

"Sterke onderlinge concurrentie is een belangrijk doel van het commerciële model. We zijn blij dat dit model, dat Nederland al veel (olympisch) schaatssucces heeft gebracht, de komende jaren stevig overeind blijft", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Een schaatsteam krijgt een licentie als het voldoet aan een aantal sporttechnische, organisatorische en financiële voorwaarden. Zo zijn een professioneel begeleidingsteam en een goed trainingsprogramma belangrijk en worden minimumeisen gesteld aan de inkomens van schaatsers. Teams met een licentie krijgen specifieke commerciële rechten en faciliteiten van de KNSB.

Vandaag begint voor de langebaanschaatsers de eerste grote wedstrijd van het seizoen: het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf, dat duurt tot en met zondag.