“Wij moeten als AFAS het voorbeeld geven”

Het herstel van het AFAS Stadion van AZ kan volgens sommige deskundigen zeker een jaar duren. Niet alleen voor de club en de supporters, maar ook voor de sponsors heeft het natuurlijk enorme impact. Hoe kun je als hoofdsponsor deze periode zo goed mogelijk overbruggen? “We gaan er voor zorgen dat het steeds lijkt alsof we in het eigen stadion spelen”, zegt Martijn Delahaye van AFAS.

“Het zijn pittige tijden voor alle betrokkenen”, reageert Martijn Delahaye, Directeur Marketing & Communicatie bij AFAS. “We zijn enorm geschrokken. We zijn op de eerste plaats erg blij dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd, want je moet er niet aan denken dat dit tijdens een wedstrijd had plaatsgevonden. In dat perspectief is alles betrekkelijk, maar het is voor AZ natuurlijk een ramp. Je wilt starten met een mooi nieuw seizoen, sportief gaat het allemaal prima en dan gebeurt dit.”

AFAS is sinds 2010 hoofdsponsor van AZ en naamgever van het in 2006 gebouwde stadion van de Alkmaarse club. Dit seizoen staat in het teken van het tienjarig sponsorschap van het softwarebedrijf, met ook tal van activiteiten gepland in het stadion om dat te vieren, van speciale led-banners tot zakelijke acties. “De eerste campagnes hebben al plaatsgevonden, maar we zetten voorlopig een aantal acties on-hold”, zegt Delahaye. “Ons partnership is meer dan alleen de naamgeving van het stadion, maar we vinden het nu wat minder gepast. We staan helemaal achter de beslissingen die AZ neemt, hebben 100% vertrouwen in de directie van AZ en gaan buiten dit interview niet zelfstandig onze mening geven. Eerst moet alle onderzoeken gedegen uitgevoerd worden.”

We gaan er steeds voor zorgen alsof het lijkt dat we in het eigen stadion spelen

Martijn Delahaye (AFAS)

Dat het stadion niet gebruikt kan worden heeft consequenties voor de manier waarop AFAS de komende tijd het sponsorschap gaat invullen. “We gaan alle thuiswedstrijden die we komende tijd uit spelen echt omarmen”, aldus Delahaye. “Bij de wedstrijden in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag tegen Marioepol en FC Groningen leek het wel of we in het eigen AFAS stadion speelden. Met grote dank aan ADO en AZ die een megaprestatie hebben geleverd. Hopelijk kunnen we vaker terecht in het stadion van ADO. We gaan er steeds voor zorgen alsof het lijkt dat we in het eigen stadion spelen om de spelers, de fans en andere bedrijven en sponsoren het gevoel te geven dat het een thuiswedstrijd is. Iedereen is er bij gebaat dat de wedstrijden gespeeld worden in een zo vol mogelijk en sfeervol stadion. Dat betekent dat wij als hoofdsponsor het goede voorbeeld moeten geven en ook andere sponsors moeten activeren om hun relaties te blijven meenemen. Ook de supporters hebben gezegd dat ze de wedstrijden blijven bezoeken. Nu is dit nog makkelijk, want het is allemaal vers en er is dat magische gevoel dat lijkt op een bekerwedstrijd. Hoe langer het duurt hoe meer we ons hiervoor zullen moeten inzetten, ik zie hier een belangrijke taak voor ons het goede voorbeeld te geven aan de andere sponsoren."

Steun

Delahaye is trots op AZ en wat de club in korte tijd voor elkaar heeft gekregen. “De mensen van AZ doen daar, in samenwerking met ADO, de commercie, de catering, de hospitality, de veiligheid. We hebben daar ook een filmpje voor gemaakt om ADO, Cars Jeans en de Gemeente Den Haag te bedanken. We krijgen steun uit heel Nederland, onze klanten bieden hun skyboxen in stadions aan. Dat is hartverwarmend. Ook van FC Twente, waar aanstaande donderdag de Europa League-wedstrijd tegen FC Antwerp wordt gespeeld.”
En hoe wrang het misschien ook klinkt in deze situatie, voor AFAS heeft het spelen in het Twente-stadion ook het voordeel dat men makkelijk relaties uit de regio Enschede kan uitnodigen. “We zitten donderdag met klanten en prospects uit Enschede in de Grolsch Veste. We maken er op die manier het beste van.”

“Natuurlijk gaan we te zijner tijd ook kijken wat precies de schade voor ons is, maar op dit moment parkeren we dat”, besluit Delahaye. “We hebben nog nergens gesproken over kosten, dat is op dit moment niet aan de orde.”

Kijk hier de speciale ADO Bedankt video van AFAS en AZ:
https://twitter.com/i/status/1...