IEG overgenomen door Engine Shop

WPP's GroupM heeft het sponsorconsultancybureau IEG verkocht aan Engine Shop, een snelgroeiend Amerikaans sport- en entertainmentmarketingbureau.

IEG werd opgericht in 1982 door Lesa en Laura Ukman en staat bekend om zijn research en waardebepalingprogramma’s in de sport, entertainment en maatschappelijke sponsordomeinen. Jaarlijks organiseert IEG een groot sponsorcongres waar Sponsorreport jaarlijks met een groep Nederlandse professionals naar afreist. IEG heeft ook een wekelijkse, veel geciteerde, onlinenieuwsbrief met veel data en inzichten in de (Amerikaanse) sponsormarkt. Het bureau werd in 2006 gekocht door WPP, dat de consultancytak van het bedrijf onder de naam ESP doorzette.

"IEG's sponsorship validatie programma’s en platforms gaan we verder uitbouwen en verrijken met meer instrumenten en producten die marketeers verder moeten helpen in het maken van de juiste beslissingen voor hun sponsorshipinvesteringen en programma’s”, zei Engine Shop CEO Brian Gordon.

IEG blijft als autonoom onderdeel van de Engine Group gevestigd in Chicago. Engine Shop wilt meer gaan investeren in IEG's content en conferencebusiness, eventueel door meer evenementen en seminars toe te voegen. De IEG Sponsorship Conference beleefde dit jaar zijn 35e editie. Veranderingen in de opzet van het congress zullen in 2019 merkbaar zijn. Daarbij wordt gedacht aan een nieuw programmaformat dat zich richt op meerdere aspecten van consumentenengagement via sport, entertainment, muziek en cultuur. Gordon liet weten dat Engine Shop nog niet besloten heeft of het congres in Chcago blijft. Met de overname verdwijnt de naam ESP. IEG's contentafdeling, dat nu gecommuniceerd wordt via www.sponsorship.com, zal worden rebrand als IEGWorld.

Afgelopen jaren namen de oprichters Lesa en Laura Ukman al afscheid van IEG. Een maand geleden vertrok ook vice president Jim Andrews na 30 jaar dienstverband.

Klanten van Engine Shop zijn onder andere Mercedes-Benz USA, Anheuser-Busch InBev, Johnson & Johnson, Under Armour, Major League Soccer en National Hockey League.