Olympische Spelen uitgesteld

De Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Tokyo worden uitgesteld naar 2021. Dat zijn het Internationaal Olympisch Comité, de Japanse regering en het Japanse organisatiecomité overeengekomen.

De spelen zouden 24 juli beginnen en tot en met 9 augustus duren. Afgelopen week was er steeds meer druk op de organisatie om de spelen uit te stellen. Vanwege de coronacrisis-maatregelen konden atleten zich niet goed en gelijkwaardig voorbereiden. Ook kwamen de kwalificatietrajecten in het gedrang.
Wanneer de spelen wel worden gehouden is nog niet bekendgemaakt. Wel dat het in ieder geval niet in 2020 wordt en dat het niet later dan de zomer van 2021 zal zijn. De Spelen blijven wel de naam Tokyo 2020 houden.

"Bij de beslissing om de Olympische Spelen uit te stellen, is niet gelet op de kosten die het rigoureuze besluit met zich meebrengt. "Dit gaat om het redden van levens", zei IOC-baas Thomas Bach. Volgens Bach wordt het volgend jaar tijdens de Spelen "een viering van de mensen dat het coronavirus is overwonnen".

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF in een eerste reactie: "We droomden ervan, maar nu even niet. Het is een verstandig besluit, gezondheid gaat voor alles, de prioriteit ligt nu bij de bestrijding van het coronavirus. Het is bovendien ook de duidelijkheid waar de sporters om hebben gevraagd."

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: "Zo lang de wereld niet 'coronaveilig' is, kunnen we nooit de Spelen houden. Het is nu vooral belangrijk om tegen sporters te kunnen zeggen: focus je op je gezondheid, pas je trainingsprogramma's wat aan en laat het verzoek van de regering om zoveel mogelijk thuis te blijven prevaleren. We weten dat de Spelen in ieder geval niet voor januari zullen plaatsvinden."
"We hebben nu tijd, dat voelt als een verlichting", vervolgt Hendriks. "Maar je zal zien dat er morgen al weer heel veel vragen beginnen te leven bij sporters, coaches en grote organisaties. We zullen nog heel wat oplossingen moeten bedenken met elkaar."

Gerard Dielessen: "Voor nu is het devies thuis blijven en het virus overwinnen. Samen met iedereen moeten we hier doorheen, hoe moeilijk het ook is. Zodra het kan, komen we terug en gaan we vol voor de Spelen van Tokio."

Ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot en met 6 september waren gepland, zijn uitgesteld. Chef de mission van TeamNL Esther Vergeer: "Voor al onze sporters die dit met rood hadden omcirkeld in hun agenda is dit natuurlijk ontzettend jammer. Maar kijkend naar de wereld om ons heen, ook begrijpelijk. Ik hoop dat de gezondheidssituatie in de wereld op korte termijn verbetert, zodat we er in 2020 alsnog een feest van kunnen maken. En daarin gaan we onze sporters ondersteunen waar we kunnen."