De coronapuzzel van Olivier Smit bij Vitesse

De Eredivisie werd in maart abrupt beëindigd vanwege het coronavirus. Vitesse was op dat moment met meerdere partners in gesprek over de samenwerking in het seizoen 2020-21. Wat betekende corona voor de sponsorcontracten en hoe vielen alle puzzelstukjes voor het aankomende seizoen op hun plaats? Een kijkje in de sponsorkeuken van Vitesse met commercieel directeur Olivier Smit.

Vitesse startte vorig jaar juli het voetbalseizoen voorspoedig met de aankondiging dat de club twee nieuwe hoofdsponsors had gevonden als opvolgers van het naar Feyenoord overgestapte Droomparken. Met Koninklijke Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum wist de Arnhemse club twee regionale partners aan zich te binden die goed aansloten bij Vitesse en Arnhem. Belangrijk voor de lokale uitstraling van de club én de binding met de achterban. Het partnership was bovendien bijzonder doordat Burgers’ Zoo op de shirts van de uitwedstrijden zou staan en het Openluchtmuseum op de shirts van de thuiswedstrijden. Het samen met Nike ontworpen uitshirt bevatte bovendien allerlei bijzondere verwijzingen naar de viering van 75 Jaar Airborne in september van dat jaar. De samenwerking met de partners was voor een groot deel in de activatie ook gebaseerd op dit thema. Met recht was er ‘Ernems Trots’.

“We hebben daar veel goede reacties op gehad, zowel van de fans, de business club-leden, maar ook van de overige strategische partners”, zegt commercieel directeur van Vitesse Olivier Smit. “Met zulke partners kun je de belangrijke verbinding tussen de club en de regio goed vormgeven. Dat geeft veel synergetische effecten tussen je partners en de club en bracht een positieve spin-off.”

Je moest contracten onderhandelen op onzekerheden

Olivier Smit, Vitesse

Begin dit jaar tekende Smit een sponsorcontract met Waterontharder.com. Het bedrijf kwam op de achterkant van het shirt te staan, maar gaf daarbij aan dat er interesse was om te zijner tijd naar de voorkant te verhuizen. Even later werd de samenwerking tussen Vitesse met Voetbalshop.nl uitgebreid, onder andere naar Vitesse eSports. En ook Prins Petfoods verlengde in januari de samenwerking met Vitesse met een jaar. Het familiebedrijf uit Veenendaal is al vijf jaar partner en is sinds 2017 ook te zien op de rug van het Vitesse-wedstrijdshirt.

Smit kon aan de slag met de gemaakte afspraken, totdat half maart het coronavirus alles veranderde en door Mark Rutte de lockdown voor Nederland werd afgekondigd. Dat betekende ook meteen het einde van het lopende Eredivisie-seizoen. “De eerste reactie van onze partners na de lockdown was op de rem staan en bekijken wat er gebeurt en dat is begrijpelijk”, zegt Smit terugkijkend op die weken. “Vervolgens zijn we heel snel gaan praten met alle partijen over wat je wél kunt doen. Maar op dat moment moet je de puzzel wel helemaal opnieuw gaan leggen. Met bedrijven als Voetbalshop.nl en Waterontharder.com waren er al volop plannen. Met Burgers’ Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum waren we in gesprek over nieuwe assets en samenwerkingsvormen voor het geval ze van hun hoofdsponsorschap af zouden gaan. De puzzel was extra complex omdat je als gevolg van het coronavirus met tal van scenario’s rekening moest houden. Je bent op veel verschillende borden tegelijkertijd aan het schaken. Je moest contracten onderhandelen op onzekerheden. Dat is 180 graden anders dan zoals je daarvoor werkte. Dat maakte het erg intensief. Het was een soort Kubus van Rubik, waar je aan blijft draaien tot alles op zijn plaats valt.”

“In het overleg met je partners over de continuïteit van de sponsoring en de gewenste oplossingsrichtingen probeer je er zo goed mogelijk met elkaar uit te komen”, zegt Smit over de gevoerde gesprekken. “Je bent beiden geraakt door de crisis, dus je zoekt samen naar oplossingen. We hebben bijna voor iedereen een op maat gemaakte oplossing gevonden. Daar zijn bijvoorbeeld meerjarige contractverlengingen uit voortgekomen. Ook is gebruik gemaakt van de nieuwe regeling van de KNVB wat betreft de ruimere mogelijkheden voor tenuesponsoring.”

Je moet ook de beslissing durven nemen om afscheid te nemen van een partner met wie je al heel lang samenwerkt

Olivier Smit, Vitesse

Van de grotere partners van de club is alleen met OSONYQ het sponsorcontract verbroken. De sportdrank was trainingswear-partner van Vitesse. De plek wordt komend seizoen ingenomen door Clean Mat Trucks dat een grotere rol krijgt dan voorgaande jaren. Het bedrijf wordt ook hoofdsponsor van de Vitesse Voetbal Academie, de jeugdopleiding van de club.
Met Connexxion en Unica ICT Solutions zijn de contracten met drie jaar verlengd. Van Uffelen Mode is de nieuwe kledingsponsor. Zelfs Burgers’ Zoo blijft op het shirt van de Arnhemmers staan. Burgers’ Zoo zal in seizoen 2020|2021 op de linkerschouder van het shirt te zien zijn, waar eerder Voetbalshop stond. Met het Openluchtmuseum is een regionale invulling op maatschappelijk gebied gezocht. “En er komt binnen een aantal weken nog een bijzondere partij bij”, zegt Smit met gevoel voor cliffhangers.

Meest opvallende verandering onder de partners is waarschijnlijk dat BMW Ekris als nieuwe automotivepartner de plaats innam van VW Zijm, waarmee Vitesse meer dan 30 jaar samenwerkte.
“Als club zijn we altijd opzoek naar optimale resultaten voor zowel partner als club. Hierin zoeken we een goede balans tussen maximale inkomsten, goede activaties en uiteindelijk resultaten en synergieën tussen partners, fans en club”, zegt Smit. “Relaties staan in dit vak voorop, maar als je de kans krijgt om een contract af te sluiten met Ekris BMW en MINI tegen betere condities dan moet je ook de beslissing durven nemen om afscheid te nemen van een partner met wie je al heel lang samenwerkt, hoe moeilijk dat ook is na zo’n periode van samenwerken. Het is, met alle respect voor je partners, goed om altijd om je heen te blijven kijken naar waar mogelijkheden voor de club liggen, waarbij nogmaals de relatie zeer belangrijk is en je weloverwogen een keuze moet maken en niet op basis van opportunisme. Ik wil dan ook graag benadrukken dat wij Zijm dankbaar zijn voor zo’n lange en prettige samenwerking.”

Dat Vitesse afscheid moet nemen van de twee hoofdsponsors komt omdat Vitesse aanvankelijk een deal is aangegaan voor één seizoen. Speciaal om de herinnering van de Slag om Arnhem in leven te houden. Smit is enorm trots dat de twee bedrijven toch, weliswaar op een ander niveau, verlengen. “Dit is een erg mooi signaal dat onze samenwerking in het eerste deel van het seizoen heel goed is verlopen. Waterontharder.com groeit komend seizoen van rugsponsor door naar het hoofdsponsorschap.”
Het is de vierde hoofdsponsor in evenzoveel jaren en de derde voor Smit als commercieel directeur (zie kader). “Een hoofdsponsor is erg belangrijk voor de club, maar het kost veel energie en tijd om ieder jaar een nieuwe partner te vinden en daar de juiste afspraken mee te maken”, aldus Smit. “Dat trekt een wissel op alle andere zaken die moeten gebeuren binnen de club.”

Voor de Vitesse-fan is het misschien even wennen aan de nieuwe hoofdsponsor aangezien het een minder regionaal bekend merk is dat niet, zoals de vorige hoofdsponsors, uit de regio komt. Vitesse heeft juist daar meteen op ingespeeld met een ludieke lancering van het hoofdsponsorschap. In de lanceringsvideo geeft Theo Jansen een Ernhems inburgeringscursus aan de directeur van Waterontharder.com. De samenwerking met Waterontharder.com is een andere type samenwerking dan met de vorige hoofdsponsors en zal dan ook op een andere manier geactiveerd worden. Smit is trots op het behaalde resultaat en kijkt tevreden terug op een hectische dynamische, maar ook boeiende periode. “Aan het begin van de corona crisis hadden we niet verwacht dat dit het resultaat zou zijn. Opgeteld levert het nieuwe tenue meer op dan van vorig jaar. Wij zijn alle partners dan ook erg dankbaar voor het vertrouwen.”

Hoofdsponsors Vitesse vanaf 1990

1990 – 1991 RTL4
1991 – 1992 BFI
1992 – 1993 PGEM
1993 – 2002 Nuon
(Nuon verbrak begin 2001 alle banden met Vitesse. Het energiebedrijf voldeed wel aan zijn financiële verplichtingen voor het seizoen 2001-2002 maar wilde met onmiddellijke ingang zijn naam niet meer op het shirt)
2002 – 2003 Big Boss Bouwmarkt
2002 – 2003 Sita
2003 – 2004 Sunweb Vakanties
2004 – 2010 Afab
2010 – 2011 Zuka
2011 – 2012 Simpel
2013 – 2014 Youfone
2014 – 2017 Truphone
2017 – 2018 Swoop
2018 – 2019 Droomparken
2019 – 2020 Burgers’ Zoo / Openluchtmuseum
2020 – 2021 Waterontharder.com