59,6 miljoen euro voor de Nederlandse sport en 18 goede doelen

Nederlandse Loterij maakt vandaag bekend dat de Nederlandse sport en 18 goede doelen samen 59,6 miljoen euro ontvangen. Dit is een deel van de totale afdracht van Nederlandse Loterij die 161.200.000 euro bedraagt.

Jaarlijks investeert Nederlandse Loterij een groot deel van haar opbrengst in de Nederlandse sport, 18 goede doelen en in de Nederlandse samenleving. Met deze bijdrage wordt de Nederlandse sport gefinancierd en goede doelen ondersteund om hun ambities op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn te realiseren. Over het jaar 2018 draagt Nederlandse Loterij 43,2 miljoen euro aan NOC*NSF en 74 sportbonden en 16,4 miljoen aan 18 goede doelen af. De Staat der Nederlanden krijgt 101.600.000 euro.

Niels Onkenhout, algemeen directeur Nederlandse Loterij: “Jaarlijks maken we heel veel mensen blij met mooie prijzen en dragen we een groot deel van onze opbrengst af aan de Nederlandse samenleving, de sport en 18 goede doelen. We zijn er trots op dat wij 161,2 miljoen euro mogen teruggeven aan Nederland.”

Nederlandse Loterij is de naam achter 7 bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Onze missie is bijdragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Samen laten wij heel veel mensen winnen en niet alleen met miljoenen aan prijzengeld. Nederlandse Loterij heeft geen winstoogmerk. Jaarlijks investeert Nederlandse Loterij een groot deel van haar opbrengst in de Nederlandse sport via NOC*NSF, in 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging en in de Nederlandse samenleving, via het ministerie van Financiën.

Nederlandse Loterij In Beweging Prijs

Op 9 mei werd ook de winnaar van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs bekendgemaakt. Winnaar werd ZekerBewegen van Judo Bond Nederland dat 50.000 euro ontvangt. Met de prijs wil Nederlandse Loterij initiatieven belonen die bijdragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland.

Judo Bond Nederland zet zich met het project ZekerBewegen in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren. De jury van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs onder leiding van Bibian Mentel was het snel eens over de winnaar: ‘ZekerBewegen spreekt een grote groep aan waarvoor bewegen niet vanzelfsprekend is. En het effect is groot. Zo neemt het zelfvertrouwen van ouderen toe en het vermindert eenzaamheid. De dubbele betekenis van de titel sprak de jury ook erg aan."

ZekerBewegen was samen met JUMP van Frank Jol, SmartPool van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond en Surf Project van Suzanne van den Broek-Dietz genomineerd voor de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs. De jury bestaat uit vijf prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging: Bibian Mentel, Hedy d’Ancona, Marjan Olfers, Hugo Borst en Pieter van den Hoogenband. Zij hebben tientallen initiatieven beoordeeld, de vier genomineerden geselecteerd en de winnaar bepaald.