Deelnemers BankGiro Loterij zorgen voor recordbedrag

Via de deelnemers van de BankGiro Loterij kan de loterij dit jaar een recordbedrag van 66,9 miljoen euro verdelen onder 66 organisaties die werken op het terrein van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Zo ontving Stichting Méér Muziek in de Klas een schenking van € 1,5 miljoen. Hiermee is het mogelijk de komende twee jaar muziekprogramma’s en activiteiten in schoolklassen te verbeteren en uit te breiden. Dat is belangrijk omdat muziekonderwijs grotendeels is verdwenen uit het basisonderwijs en muziek de ontwikkeling van het kinderbrein stimuleert.

Op het gebied van muziek gaat ook een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling. Met een donatie van € 580.000,- kan het museum de komende drie jaar concerten gaan geven met historische muziekinstrumenten uit haar collectie.

Geld van de BankGiro Loterij is ook bedoeld om cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor publiek. De Oude Kerk in Amsterdam kan met een schenking van € 200.000,- kerkruimtes openstellen die tot nu toe altijd verborgen bleven voor publiek. En Vereniging Hendrik de Keyser kan dankzij een donatie van € 975.000,- door het hele land 35 monumentale panden inrichten als ‘museumhuizen’. De panden worden teruggebracht in oude stijl en zo ingericht dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe er in Nederland vroeger werd gewoond, gewerkt en geleefd.