Boekenbon hoofdsponsor Literatuurprijs

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte bekend dat de Nederlandse Boekenbon B.V. de nieuwe hoofdsponsor is van de Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie (vooral bekend als AKO Literatuurprijs). De prijs gaat vanaf nu de Boekenbon Literatuurprijs heten. Zij maakte dit bekend tijdens de herlancering van de Boekenbon in boekhandel Paagman in Den Haag.

“De Stichting is erg blij met de samenwerking met de Boekenbon en daardoor met de boekverkopers van Nederland. Het gaat ons er allebei om zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot het lezen van boeken. De verbinding met de Boekenbon voelt daarom voor ons heel natuurlijk“, aldus Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie.

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Afgelopen jaren had de prijs Bookspot als hoofdsponsor en naamgever.