Delta Lloyd sponsort World Press Photo

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op vrijdag 18 april World Press Photo 14, als startlocatie van de lange wereldtour van de internationale persfotowedstrijd. Delta Lloyd is sponsor van de tentoonstelling in Amsterdam.

De tentoonstelling bevat ruim 150 indrukwekkende persfoto’s van 53 prijswinnaars, in negen categorieën: Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Algemeen nieuws, Hard nieuws, Natuur, Geobserveerde portretten, Geënsceneerde portretten, Sport en Sportachtergronden. De bezoeker maakt in de kerk een fotografische wereldreis door alle continenten en langs de meest uiteenlopende thema’s en historische gebeurtenissen uit 2013.
De jaarwinnaar is John Stanmeyer, USA, met zijn foto Signal, gemaakt voor National Geographic. Dit mystieke beeld toont hoe Afrikaanse migranten op een strand bij de stad Djibouti met hun telefoons trachten signaal op te vangen uit buurland Somalië.

De wedstrijd heeft ook een Nederlands succes opgeleverd: in de categorie Geobserveerde portretten won Carla Kogelman met haar serie Ich bin Waldviertel de eerste prijs. Kogelman portretteert hierin Hannah en Alena, twee zusjes in het Oostenrijkse dorp Merkenbrechts. Behalve de winnende foto’s, zes per categorie, zijn ook de winnaars van de multimedia-wedstrijd te zien.

World Press Photo 14 is van vrijdag 18 april tot en met zondag 22 juni 2014 te zien in De Nieuwe Kerk. Ook de allereerste tentoonstelling, in 1955, werd in Amsterdam gehouden, als internationale tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera. Tussen 1982 en 1999 bood De Nieuwe Kerk Amsterdam al onderdak aan World Press Photo. Nu, vijftien jaar later, is de tentoonstelling weer terug aan de Dam. De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt ondersteund door founder BankGiro Loterij en hoofdsponsor KPMG. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd.