Tweede kledinglijn Daily Paper x Van Gogh Museum

Modelabel Daily Paper en het Van Gogh Museum hebben op 2 oktober 2020 een tweede kledinglijn gelanceerd. Hierin zijn opnieuw een aantal meesterwerken van Vincent van Gogh op diverse kledingstukken verwerkt. Met de samenwerking onderzoeken Daily Paper en het Van Gogh Museum hoe mode en kunst mensen van verschillende achtergronden samen kunnen brengen, om zo van elkaar te leren.

In deze tweede samenwerking wordt de blik gericht op de kunstenaar zelf. Door parallellen te trekken tussen het leven en de carrière van één van Nederlands meest gevierde kunstenaars en dat van jonge hedendaagse makers, hopen Daily Paper en het Van Gogh Museum een nieuwe generatie te betrekken en te inspireren.

De nieuwe herfst/winter collectie is vanaf begin oktober verkrijgbaar in de Van Gogh Museum webshop, via Dailypaperclothing.com, in de Daily Paper stores, in de Van Gogh Museumwinkel en bij geselecteerde retailers wereldwijd.

De eerste Daily Paper x Van Gogh Museum kledinglijn verkende het onderwerp van Van Gogh zijn kunst en liet op toegankelijke manier zien hoe kunst ook draagbaar kan zijn. Die voorjaarscollectie werd op vrijdag 14 februari 2020 gepresenteerd tijdens een officieel lanceringsevent in het Van Gogh Museum. Deze kledingcollectie bestond uit 21 items met eigentijdse grafische prints gebaseerd op Van Goghs topstukken als Irissen (1890) en Zelfportret als schilder (1887-1888) en enkele onbekendere werken en citaten.

Het verhaal van Vincent van Gogh sprak de oprichters van Daily Paper direct aan: net als Van Gogh kozen ook Jefferson Osei, Hussein Suleiman en Abderrahmane Trabsini voor een minder vanzelfsprekend pad zonder succesgarantie. Zij begonnen het kledingmerk Daily Paper zonder enige opleiding of voorkennis over de industrie, puur uit intrinsieke motivatie, net als Vincent aan het begin van zijn schilderscarrière. Net als Van Gogh leerden de oprichters zichzelf alles aan over in dit geval de modewereld. Tegen alle verwachtingen in slaagt zo de missie van zowel Van Gogh als Daily Paper.

De samenwerking tussen het Van Gogh Museum en Daily Paper is onderdeel van het vierjarige onderzoekstraject Van Gogh verbindt. Dit traject, dat wordt gesteund door Fonds 21, onderzoekt hoe het museum duurzaam relevant kan zijn voor jongvolwassenen met een bi-culturele achtergrond.