VSB stopt sponsoring VSB Poëzieprijs

Het VSBfonds stopt met de ondersteuning van de VSB Poëzieprijs. De organisatoren van de prijs voor de beste Nederlandse of Vlaamse dichtbundel hopen op een doorstart met een nieuwe naamgever.

Het VSBfonds maakte deze week bekend zich terug te trekken als sponsor, omdat het zich specifieker gaat toeleggen op het ondersteunen van „actief burgerschap”. Bij die koers past „een prijs voor een bundel van een individu” niet langer. In januari wordt de VSB Poëzieprijs 2018 nog wel in de huidige vorm uitgereikt.

Het VSBfonds financiert de prijs voor een Nederlandse of Vlaamse dichtbundel sinds de instelling van de prijs in 1994. De winnende dichter ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro, waarmee de VSB in geldwaarde en prestige de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlandse taalgebied is. Dit jaar won debutant Hannah van Binsbergen met haar bundel Kwaad gesternte.

De organisatoren, de Stichting VSB Poëzieprijs en evenementenorganisatie Poetry International, streven naar een doorstart, zegt directeur Bas Kwakman van Poetry International in NRC. Daarover zijn gesprekken gaande met verschillende fondsen, in Nederland en Vlaanderen. "Men is erg geschrokken van het bericht. Deze prijs moet blijven bestaan”, zegt Kwakman in het NRC. "Het wegvallen zou enorm zonde zijn en een klap voor de poëzie. Een grote geldprijs voor de beste bundel is onze eerste prioriteit.”