NOC*NSF en Missie H2 verlengen samenwerking, Toyota sluit aan

NOC*NSF en het waterstofconsortium Missie H2 gaan door tot en met de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio 2021. Bovendien treedt Toyota toe als partner van Missie H2. Olympisch kampioenen zoals Marit Bouwmeester en Ferry Weertman gaan zich inzetten als ambassadeurs van Missie H2 om de campagne ‘Samen maken we van Nederland Waterstofland’ extra kracht bij te zetten.

Het consortium van 7 bedrijven (Gasunie, Groningen Seaports, Toyota, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland en Stedin Groep) ziet in waterstof een belangrijke en duurzame energiedrager voor de (nabije) toekomst. Het doel van de missie is om de bekendheid met de duurzame mogelijkheden van waterstof onder het Nederlandse publiek te vergroten en een brede beweging op gang te brengen ten behoeve van de energietransitie. Vorig jaar werd Missie H2 partner van NOC*NSF om de missie kracht bij te zetten. De samenwerking werd destijds aangegaan voor 1 jaar, tot en met 2020. Met het uitstel van de spelen naar volgend jaar heeft Missie H2 nu het sponsorcontract met een jaar verlengd.
“De concrete waterstoftoepassingen tijdens de Japanse Spelen zijn van dusdanige relevantie dat de samenwerking helpt bij de energietransitie naar Nederland Waterstofland”, laat Missie H2 weten. Onder meer het Olympisch Dorp en het vervoer in Tokyo draaien op waterstof. Door dit uit te lichten en de voorbeelden uit eigen land te laten zien mikt het consortium op een hogere bekendheid en acceptatie onder het grotere Nederlands publiek.

“Ook in deze uitdagende tijden blijven we TeamNL steunen op weg naar Tokyo", zegt Ulco Vermeulen, Bestuurslid Gasunie. "Met de watersporters van TeamNL blijven we ons hard maken voor Nederland Waterstofland. Extra mooi is dat met de komst van Toyota Nederland nu alle schakels uit de waterstofketen in Missie H2 zijn vertegenwoordigd. Van producent tot eindgebruiker. Samen maken we van Nederland Waterstofland. Energietransitie is per slot van rekening teamsport.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, laat weten erg blij te zijn met het verlengen van het partnership met Missie H2 met in ieder geval een jaar. “Deze steun kunnen wij in deze tijd goed gebruiken. Goed om te zien dat Toyota via Louwman & Parqui, waar wij ook uitgebreid mee samenwerken, zich bij Missie H2 heeft aangesloten. Voor TeamNL is het prachtig dat deze bedrijven de Nederlandse sport en TeamNL ondersteunen en tegelijkertijd zo’n belangrijk maatschappelijk thema als onze verduurzaming onder de aandacht van Nederland weten te brengen. Daar blijven wij graag aan meewerken, vooral in aanloop naar en tijdens de Spelen van Tokyo die zoals bekend nu pas in de zomer van 2021 plaats zullen vinden.”

Toyota wil van de spelen in Tokyo een showcase maken van zijn toekomstvisie met betrekking tot waterstof

Jan-Christiaan Koenders, Toyota

Toyota zevende partner

Met de verlenging heeft ook Toyota zich aangesloten bij Missie H2. Toyota is al een van de suppliers van TeamNL en is sinds 2015 partner in het Olympic Partner Programma van het IOC. Toyota is een van de voorlopers op het gebied van waterstofmobiliteit. Het voelt voor importeur Louwman & Parqui dan ook als een logische stap om met hun merk Toyota aan te sluiten bij Missie H2.

Jan-Christiaan Koenders, managing director Toyota importeur Louwman & Parqui: “Toyota voert een krachtige langetermijnvisie uit naar nul emissies. Al in 1997 introduceerden we als eerste automerk de zelfopladende hybrideauto, de Toyota Prius. Ook zijn we met de Toyota Mirai, die in 2014 werd onthuld, de eerste met een brandstofcelsedan die op waterstof rijdt. Als enige wereldwijde mobiliteitspartner van zowel de Olympische als de Paralympische Spelen wil Toyota van de spelen in Tokyo een showcase maken van zijn toekomstvisie met betrekking tot waterstof. Ook in Nederland zien we een belangrijke rol voor waterstof weggelegd. We zijn er trots op dat we samen met andere inspirerende partijen deel uit mogen maken van Missie H2 om ook de rest van Nederland hierover enthousiast te maken. Dat we dit samen met NOC*NSF door middel van sport kunnen doen, is geweldig.”

Ambassadeurs

Binnen het partnership met NOC*NSF en TeamNL is gekozen om nauw samen te werken met de KNZB, KNRB en het Watersportverbond, bonden die gekoppeld zijn aan water als speelveld. Met iedere partij is Missie H2 voornemens passende waterstofactiviteiten te ontplooien om de boodschap van Nederland Waterstofland kracht bij te zetten. TeamNL topsporters Kiran Badloe, Marit Bouwmeester, Liesette Bruinsma, Ferry Weertman en Ilse Paulis & Marieke Keijser zetten zich tot en met de Olympische en Paralympische Spelen in als ambassadeurs van Missie H2.

“Ik ben super trots dat Missie H2 mij steunt op weg naar mijn doel in Tokio”, zegt Kiran Badloe, Wereldkampioen RS:X. “Ik promoot water over de gehele wereld en kijk er dan ook naar uit Nederland kennis te laten maken met de spetterende energie van waterstof.”

Ook Marit Bouwmeester, Olympisch Kampioen Laser Radiaal, gaat zich inzetten voor Missie H2. “Als Olympisch zeilkampioen ben ik mij heel bewust van de kracht van water. Water is de belangrijkste voorwaarde voor het leven op aarde. Het bepaalt hoe we ons voelen en gedragen. Samen met Missie H2 geloof ik in water(stof) als duurzame energiebron.”