BankGiro Loterij ZomerSessies vervangen ZomerConcerten

Het Concertgebouw presenteert dit jaar in plaats van de BankGiro ZomerConcerten de BankGiro Loterij ZomerSessies. Vanwege de grote belangstelling worden er extra BankGiro Loterij ZomerSessies georganiseerd: zestien concerten van één uur voor 100 bezoekers.

De sessies variëren van pop tot jazz en klassiek; van violiste Noa Wildschut tot singer-songwriter Alain Clark en van strijkerscollectief Fuse tot zangeres Shirma Rouse (foto). Dominic Seldis sluit de zomer af met zijn voorstelling ‘Music, Maestro! LITE’. De concerten zijn tot stand gekomen dankzij de BankGiro Loterij en zijn ook gratis online te bekijken.

Het concert van het Radio Filharmonisch Orkest op 5 juli zal het eerste openbare concert van een symfonieorkest zijn sinds de sluiting in maart. Het uitgebouwde podium in de Grote Zaal biedt plaats aan een compleet symfonieorkest met 1,5 meter tussen de musici. Het Radio Filharmonisch brengt Dvořáks ‘American Suite’ en een compositie van de Amerikaanse componist William Grant Still ten gehore.

De eerste BankGiro Loterij ZomerSessie waarmee Het Concertgebouw heropent voor publiek op 1 juli was binnen een half uur uitverkocht. Algemeen directeur Simon Reinink: “De reacties van het publiek zijn hartverwarmend. We merkten na de aankondiging van het eerste concert vorige week hoe graag mensen weer naar Het Concertgebouw willen komen. Met dit heerlijke zomerprogramma van zestien concerten krijgen we weer ons heerlijke zomerconcerten-gevoel terug. Natuurlijk met heel veel dank aan de BankGiro Loterij die dit mede mogelijk heeft gemaakt.”.

Het Concertgebouw keert in deze bijzondere tijd terug naar de zaalopstelling van het openingsjaar 1888: geen rijen stoelen in de zaal, maar kleine tafeltjes met stoelen ernaast. Bij uitzondering mag er ook een drankje mee de zaal in tijdens de concerten.

Het Concertgebouw en de BankGiro Loterij streven ernaar een zo breed mogelijk publiek te bereiken. De corona-maatregelen beperken het maximaal aantal bezoekers echter tot 100 bezoekers per concert. Dankzij de steun van de BankGiro Loterij worden alle ZomerSessies daarom ook online uitgezonden. Elke vrijdag wordt er om 20.30 uur een stream van één van de concerten uitgezonden.

Foto Shirma Rouse: APH