Philips en Rijksmuseum brengen Nachtwacht naar verpleeghuizen

Levensgrote replica’s van de Nachtwacht zijn deze zomer te bewonderen bij dertig verpleeg- en verzorgingshuizen in heel Nederland. De actie is opgezet door het Rijksmuseum en Philips. Samen willen ze hiermee bewoners een hart onder de riem steken, die deze zomer vaak niet de mogelijkheid hebben om de deur uit te gaan voor een cultureel uitje, zoals het bezoek aan een museum.

Vrijwilligers van Philips maken het project mede mogelijk door als museumgids te fungeren voor bewoners van de deelnemende verpleeg- en verzorgingshuizen; ze vertellen het verhaal achter het meesterwerk en beantwoorden vragen.

“We zijn erg blij dat we samen met het Rijksmuseum de Nachtwacht naar mensen toe kunnen brengen die getroffen zijn in deze pandemie”, aldus Nanda Huizing, Head of Brand, Communications & Digital Philips Benelux. “Met dit initiatief willen we, samen met onze medewerkers, de bewoners een lichtpuntje geven. Voor onze medewerkers is dit ook een mooie kans om ook op een andere manier iets voor deze mensen te betekenen.

De levensgrote Nachtwacht is een afdruk van de hoogste resolutie foto die eerder dit jaar beschikbaar werd gesteld. Op elke locatie is het schilderij een week te zien, waarna het doorreist naar een volgende bestemming. Vandaag, op de verjaardag van Rembrandt, is de eerste Nachtwacht geplaatst in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam.
Bij de Nachtwacht, die op een centrale plek in het verpleeg- of verzorgingshuis komt te staan, biedt het Rijksmuseum een begeleidend programma aan, zoals een ‘rondleiding’ en workshop, en voor elke bewoner een pakket met meer informatie over het kunstwerk en de kunstenaar. Uiteraard wordt rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen en staat de gezondheid van de bewoner voorop.

Het project is een initiatief van het Elisabeth Art Foundation, Rijksmuseum Fonds en Philips, dat zich als jarenlange partner ‘founder’ mag noemen vanwege de betrokkenheid is geweest bij de verbouwing en herinrichting van het museum.