Ajax is 283 miljoen waard

Manchester United is de meest waardevolle voetbalclub in Europa met een waarde van 3,25 miljard euro. De waarde van Ajax is 283 miljoen euro.

Daarmee staat de club als enige Nederlandse club op een 27e plaats in het jaarlijkse overzicht van KPMG naar de merkwaarde van voetbalclubs.

De commercieel meest succesvolle voetbalclub ter wereld zag de waarde ten opzichte van vorig jaar met 5% groeien. Real Madrid (2,92 miljard) bezet de tweede plek en FC Barcelona is met een waarde van 2,78 miljard euro de nummer drie op de lijst. Ajax zag zijn waarde met 3% stijgen. Daarmee houden ze AS Monaco, Lazio Roma en Valencia achter zich. PSV behoort, net als Olympique Marseille, in tegenstelling tot vorig jaar niet meer tot de 32 meest waardevolle voetbalclubs ter wereld.
De totale merkwaarde van de 32 clubs laat een groei zien van 9% naar 32,5 miljard euro. Die groei is minder dan vorig jaar toen er 14% groei was. De Premier League is hofleverancier van de lijst met negen clubs in de top 20 waarvan zes in de top 10.

Het onderzoek van KPMG wordt gebaseerd op onder meer omzetcijfers, populariteit, televisierechten en de waarde van het stadion. Het onderzoek is hier te downloaden.