FC Barcelona club met de grootste omzet

FC Barcelona staat voor het eerst bovenaan de Deloitte Football Money League en is de eerste club ooit die een omzet van meer dan 800 miljoen euro haalt. Real Madrid staat op de tweede plaats. Manchester United is derde.

Ajax heeft afgelopen seizoen niet alleen sportief maar ook financieel een sterk jaar doorgemaakt en staat net buiten de top 20 op een 23e plaats met een omzet van bijna 200 miljoen euro.
FC Barcelona heeft afgelopen seizoen 840,8 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd. Real Madrid staat tweede met 757,3 miljoen. Manchester United (€711.5 miljoen) en Bayern München (€660.1m) blijven op de derde en vierde plaats staan. Paris Saint-Germain is de top 5 binnengekomen ten koste van Manchester City dat nu zesde staat. Het effect van de UEFA clubcompetities is opnieuw duidelijk, met als beste voorbeeld Tottenham Hotspur dat door de finaleplaats in de UEFA Champions League naar een achtste plaats klom. Lyon is de grootste stijger in de lijst met 11 plaatsen winst.

In de top 20 staan acht clubs uit de Premier League, vier clubs uit de Italiaanse Serie A, drie clubs uit de Spaanse Primera Division en de Duitse Bundesliga en twee clubs uit Frankrijk. Er staan geen clubs van buiten de ‘grote vijf’ in de top 20. De hoogst geplaatste club buiten de vijf landen is Ajax op de 23e plaats.

In de Football Money League wordt gekeken naar de inkomsten uit de wedstrijden (ticketing en hospitality), inkomsten uit uitzendrechten en commerciële inkomsten zoals sponsoring, merchandising. Voor clubs die laag in de top 20 staan is het aandeel van de inkomsten uit uitzendrechten veel groter dan voor de topclubs. Als de top 30 alleen was samengesteld op commerciële inkomsten zou de top 5 hetzelfde blijven en FC Barcelona nog steeds bovenaan staan met 383,5 miljoen, maar was de volgorde Paris Saint-Germain (€363.4m), Bayern München (€356.5m), Real Madrid (€354.6m) en Manchester United (€317.2m). FC Zenit St. Petersburg (€154.1m), AC Milan (€65.7m), Eintracht Frankfurt (€64.1m) en Ajax (€59.6m) zouden in de top 20 staan ten koste van AS Roma, West Ham United, Everton en SSC Napoli. Vooral Premier League clubs worden geraakt wanneer hun broadcastinkomsten niet zouden worden meegerekend. Zeven van de elf Premier League clubs zouden in dat geval lager staan.
Inkomsten uit uitzendrechten groeien voor de hele top 20 nog wel steeds harder dan de inkomsten uit commerciële inkomsten (11% tegenover 8%).

De Deloitte Football Money League is hier te downloaden