Langebaanschaatsen meest populaire Olympische sport

Morgen gaan de Olympische Winterspelen van start, waar Nederland door 42 sporters in 7 verschillende sporten vertegenwoordigd wordt. Onderzoeksbureau Markteffect heeft in samenwerking met Sponsorreport onderzocht of Nederland van plan is om de sporters in hun strijd naar de hoogst haalbare resultaten te gaan volgen. Het blijkt dat een ruime meerderheid van plan is het twee weken durende sportevenement te gaan volgen en dat er met name naar het langebaanschaatsen gekeken zal worden.

Meer dan de helft van Nederland (64%) is van plan de Olympische Winterspelen te gaan volgen in afwachting van de Nederlandse successen. Voornamelijk zijn het de mannen die de spelen gaan volgen, 72% van de mannen tegenover 56% van de vrouwen die aangeven van plan zijn de Olympische Winterspelen te gaan volgen.

De meest populaire sporten voor Nederlanders om te volgen zijn langebaanschaatsen en shorttrack. Zo geeft 53% aan het langebaanschaatsen te gaan volgen en 36% shorttrack. Ook hier zijn het de mannen die voornamelijk van plan zijn de sporten te gaan volgen. Kunstschaatsen is de enige olympische sport waar meer vrouwen (38%) dan mannen (15%) van plan zijn om het te gaan volgen. De minst populaire sporten om tijdens de Winterspelen te volgen zijn Noordse combinatie (8%) en curling (8%).

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 zijn er door 31 atleten, uitkomend op vier verschillende sporten, 20 medailles gewonnen. Het ging om acht keer goud, zes keer zilver en zes keer brons. Voor wat betreft de medaille kansen voor de spelen die morgen van start gaan, durft niet iedereen een voorspelling te doen. Degene die zich er wel aan gewaagd hebben, gaven een gemiddelde van 16 medailles voor de Nederlandse atleten.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in januari 2022 onder een representatieve steekproef van 1.006 Nederlandse respondenten.