Leveranciers sponsorden raceteam Frits van Eerd met bijna 4 miljoen

Leveranciers van Jumbo betaalden vorig jaar 3,8 miljoen sponsorgeld aan het raceteam van voormalig topman Frits van Eerd. Dat schrijft het FD, dat het jaarverslag dat Jumbo onlangs heeft gedeponeerd heeft onderzocht.

Tot nu toe was onduidelijk welk bedrag de leveranciers overmaakten aan het raceteam, schrijft het FD. Dat publiceert Jumbo nu voor het eerst. In eerdere jaren ging het om soortgelijke bedragen als in 2022, zegt een woordvoerder van de supermarktketen.

Jumbo zelf betaalde het raceteam van zijn mede-eigenaar vorig jaar 500.000 euro aan sponsorgeld. De renstal betaalde de supermarktketen op zijn beurt 395.000 euro als vergoeding voor administratieve diensten rond de sponsoring. Zo inde Jumbo het sponsorgeld bij de leveranciers namens het raceteam. De Brabantse ondernemer kreeg sponsorgeld van onder meer bakkerijen, groente- en fruitproducenten en een nootjesfabrikant.

De sponsorgelden ontbraken volgens de woordvoerder van het bedrijf in eerdere jaarverslagen, omdat de betaalde bedragen niet substantieel waren voor een bedrijf met de omvang van Jumbo. 'Voor 2022 hebben we bewust gekozen voor maximale transparantie. Dit vonden we ook passend in relatie tot de situatie met Frits van Eerd. Dit is onze eigen afweging geweest, waarbij druk van onze accountant geen rol heeft gespeeld.'

"Hoewel Jumbo niet als verdachte is aangemerkt, identificeren wij een significant frauderisico dat Jumbo gebruikt wordt voor witwassen van gelden door middel van sponsoring in de motorsport en een deel van de autosport", schrijft PwC in de accountantsverklaring bij het jaarverslag. Daarnaast noemt PwC 'mogelijk niet integer handelen door de tijdelijk teruggetreden algemeen directeur, waaronder belangenverstrengeling' een significant frauderisico. Daarom heeft de accountant onder meer Van Eerds betalingen en declaraties bij Jumbo doorgelicht. PwC houdt het bij deze reeks waarschuwingen. De accountant heeft geen aanwijzingen gevonden dat er iets mis is met de auto- en motorsportcontracten van Jumbo. Ook voor niet-integer handelen van Frits van Eerd heeft hij geen bewijs gevonden.