Naamgeving Bundesliga-stadions € 40 miljoen

De naamgeving van de stadions van de voetbalclubs in de Bundesliga levert de clubs in totaal 40 miljoen euro op. Dat heeft het Duitse blad Sponsors berekend. Nederland zit daar ver onder.

In totaal hebben in Duitsland 15 van de 18 Bundesliga-clubs een naamgever voor het stadion. Verzekeringsmaatschappijen en automerken zijn de grootste naamgeversbranche met respectievelijk vier en drie stadions. Daarna komen drankenfirma’s en energiebedrijven met ieder twee. Banken, farmacie en de toeristische sector zijn ieder naamgever van 1 stadion.

Wat opvalt is dat er sprake is van veel langdurige partnerships. Zo heet het stadion van Bayern München al sinds de opening in 2005 Allianz Arena. Het contract loopt nog tot 2041! Allianz betaalt jaarlijks zes miljoen voor de naamgeving. Ook het stadion van Schalke 04 heet al sinds 2005 Veltins Arena. Het contract werd onlangs verlengd tot 2027. Het Signal Iduna stadion van Borussia Dortmund heet in ieder geval nog zo tot 2026.De 15 clubs verdienen gezamenlijk 40 miljoen euro per jaar aan de naamgeving. Alleen de stadions van Borussia Mönchengladbach, Hertha BSC en Werder Bremen hebben geen naamgever. De naamgeving van het stadion van Hamburger SV is voor 4 miljoen euro per jaar gekocht door Klaus-Michael Kühne, die het verder niet gebruikt.

In de Eredivisie heeft de helft van de clubs een commerciële naamgever van het stadion. De inschatting van Sponsorreport is dat de totaalopbrengst van de naamgeving in Nederland rond 5 miljoen euro ligt.

Naamgeving stadions Bundesliga clubs
Verzekeringen: Allianz (Bayern München), HDI (Hannover 96), Signal Iduna (Borussia Dortmund), WWK (FC Augsburg)
Automotive: Mercedes-Benz (VfB Stuttgart), Opel (1. FSV Mainz 05), Volkswagen (VfL Wolfsburg)
Dranken: Red Bull (RB Leipzig), Veltins (FC Schalke 04)
Energie: Rheinenergie (1. FC Köln), Wirsol (TSG 1899 Hoffenheim)
Banken: Commerzbank (Eintracht Frankfurt)Farmacie: Bayer (Bayer 04 Leverkusen)
Toerisme: Schwarzwald Tourismus GmbH (SC Freiburg)

Naamgeving stadions Eredivisie clubs
Software: Afas (AZ Alkmaar)
Leasemaatschappij: Noordlease (FC Groningen)
Dranken: Grolsch (FC Twente)
Logistiek: Seacon (VVV Venlo), Van Donge en De Roo (SBV Excelsior)
Kleding: Cars Jeans (ADO Den Haag)
Electronica: Philips (PSV)
Vastgoed: Polman (Heracles Almelo)
Bedrijventerrein: MAC3PARK (PEC Zwolle)