Organisatoren sportevenementen vrezen financiële gevolgen

Organisatoren van sportevenementen verwachten dat doordat er geen of aangepaste sportevenementen worden gehouden, dit sporen zal nalaten in de sector. 60% van de organisatoren denkt dat vooral de inkomsten van sponsoren zal afnemen. Dat blijkt uit een quickscan die het in evenementen gespecialiseerde onderzoeksbureau Respons deze maand uitvoerde.

De sterke teruggang in sponsorinkomsten kan het gevolg zijn van de afhankelijkheid van vooral het lokale MKB bedrijfsleven. Ook het houden van evenementen zonder toeschouwers is een aanslag op de financiën. Verder denken de respondenten dat er vooral door de corona beperkingen minder bezoekers en deelnemers zijn. Slechts een klein deel van de organisatoren verhoogt de prijzen voor deelnemers en toeschouwers.

Ruim een kwart van de respondenten verwacht dat hun event op de oorspronkelijke datum kan plaatsvinden. Tot en met 5 mei zijn grotere evenementen sowieso niet toegestaan met uitzondering van topsportevenementen. De Amstel Gold Race, Billie Jean King Cup en Korfballeague finale kiezen daarom noodgedwongen voor een editie zonder publiek. Voor de periode daarna zijn evenementen na 1 juli positiever dan ervoor. Verder verwachten de organisatoren nog het gehele jaar maatregelen te moeten toepassen. De sneltest, een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs kunnen op de meeste steun rekenen, zowel voor deelnemers als bezoekers.

Aan de quickscan deed een doorsnede van de organisatoren mee. Zowel respondenten die één als meerdere evenementen organiseren, kijk- of deelname-events of een mix daarvan en vanuit een grote diversiteit aan sporten.

Op basis van een analyse van de Respons database weten we het volgende over sportevenementen in 2021:

• Momenteel zijn ruim 100 sportevenementen (>= 5000 bezoekers en/of deelnemers) voor 2021 geannuleerd.
• In een normaal jaar trokken deze 100 evenementen 1,9 miljoen bezoeken.
• 30 sportevenementen hebben gekozen voor een online editie en/of een editie zonder fysieke bezoekers. 
• Tot en met maart hebben 130 sportevenementen gekozen voor verplaatsing naar een later tijdstip in 2021 (vrijwel allemaal na 1 juli 2021).