PSV boekt positief resultaat

PSV heeft voor het negende achtereenvolgende seizoen een positief resultaat behaald. Uit het vandaag gepubliceerde financieel jaarverslag blijkt het resultaat in boekjaar 2019-2020 na belasting 1,6 miljoen euro. De impact van covid-19, waardoor onder andere de competities vroegtijdig werden stopgezet, heeft negatief bijgedragen aan dit resultaat. De omzet bedroeg 72 miljoen euro.

De totale commerciële inkomsten van PSV bedroegen afgelopen seizoen 27,6 miljoen euro, een daling met 1,4 miljoen euro. De daling in commerciële inkomsten is veroorzaakt door de corona-pandemie. PSV is sponsors tegemoetgekomen voor het missen van de wedstrijden als gevolg van het stoppen van de Eredivisie. De partnerinkomsten uit alleen het shirt waren in het seizoen 2019-20 wel hoger dan een seizoen eerder. Afgelopen seizoen was het eerste seizoen waarbij Brainport Eindhoven op het shirt van de Eindhovense club stond. PSV laat weten dat afgelopen seizoen de naamsbekendheid van Brainport dankzij PSV van 9% naar 36% is gestegen.
Dit seizoen maakt PSV geen onderscheid meer tussen de inkomsten uit partnerships en andere commerciële inkomsten zoals businessseats en skyboxen. In het seizoen 2018-2019 bedroegen de inkomsten uit specifiek partnerships 18,3 miljoen euro.

De uitschakeling in de voorronde van de UEFA Champions League heeft een grote impact gehad op de omzet, die met name als gevolg hiervan in vergelijking met seizoen 2018-2019 gedaald is met € 25 miljoen. Daarnaast zijn de operationele kosten in afgelopen boekjaar met ongeveer € 3 miljoen gestegen, onder meer vanwege mutaties die hebben plaatsgevonden in de technische staf en het opvangen van blessures in de spelersgroep.

Covid-19

De financiële impact van covid-19 op de omzet bedraagt bij PSV ongeveer € 7 miljoen. Dit komt met name door het stopzetten van de Eredivisie. PSV had daarin nog vijf thuiswedstrijden te spelen en heeft voor het missen daarvan tegemoetkoming aan rechthebbenden betaald. De impact hiervan is dankzij steun van supporters, partners en sponsoren relatief beperkt gebleven. Daarnaast zijn er diverse evenementen in het Philips Stadion door de covid-19-uitbraak afgelast, zoals de Groots met een Zachte G-concertreeks van Guus Meeuwis en interlands van het Nederlands elftal. De omzetdaling van € 7 miljoen wordt deels goedgemaakt door de NOW-regeling waarvoor PSV in aanmerking komt en een beperkte kostendaling als gevolg van het niet spelen van wedstrijden.

PSV zegt dat het nog erg vroeg en onzeker is om een verwachting voor het seizoen 2020-2021 uit te spreken. De negatieve impact van covid-19 is groot en kan als gevolg van langdurig spelen zonder publiek nog groter worden. Daarnaast is het onduidelijk wat de gevolgen van de uitbraak op de transfermarkt gaan zijn.