Stekker uit betaald voetbal

Een aantal jaren geleden leek de energiesector de nieuwe leidende sponsorbranche in voetbal te worden toen men massaal de velden opzocht. Inmiddels is de spanning er van af. Een overzicht van de (overgebleven) energieleveranciers.

Energiedirect.nl
Energiedirect.nl werd in 2016 voor drie jaar hoofdsponsor van PSV. Het energiebedrijf betaalt 6 miljoen euro per jaar en een maximale bonus van 1 miljoen euro. Per 1 juli 2019 verhuist het bedrijf van de borst naar de rug van het PSV-shirt. Daarvoor tekende men een nieuw driejarig contract. Energiedirect.nl is ook sponsor van de eSports afdeling van PSV.

EnergieFlex
EnergieFlex was hoofdsponsor van N.E.C. Nijmegen en rugsponsor van NAC Breda. Het bedrijf werd in oktober 2018 failliet verklaard en verdween daarmee met onmiddellijke ingang van het shirt van de clubs.

Engie Electrabel
Technisch dienstverlener en energieleverancier Engie is de launching partner van het mobiliteitsprogramma GO van de KNVB. Op zaterdag 2 februari 2019 wordt op de KNVB Campus in Zeist een 24-uurs GO-hackathon georganiseerd waarbij wordt gezocht naar slimme oplossingen en producten die leiden tot CO₂-reductie in alle vormen van transport van en naar wedstrijden.

Essent
Essent was tot medio 2017 hoofdsponsor van FC Groningen. Als partner van de KNVB helpt Essent inmiddels bij het bereiken van de doelstellingen van de door de voetbalbond opgerichte Groene Club. De Groene Club wilt amateurverenigingen helpen hun sportcomplex te verduurzamen.

GroenLeven
GroenLeven werd in 2016 hoofdsponsor van sc Heerenveen. GroenLeven is gespecialiseerd in het leveren van zonne-energie. Er ontstond onenigheid tussen het bedrijf en de club nadat afspraken in het contract over de levering van zonnepanelen niet konden worden waargemaakt. Het contract loopt aan het einde van het seizoen af.

MAIN Energie
De energieleverancier voor de zakelijke markt was van 2016 tot 2018 twee seizoenen shirtsponsor van Almere City FC. Inmiddels ondersteunt MAIN Energie een aantal topsporters via het concept ‘Vol energie naar Tokyo 2020!’, zoals handbiker Tim de Vries en zwemtalent Bjorn van Doesburg.

Pure Energie
Hoofdsponsor Pure Energie verlengde de samenwerking met het gedegradeerde FC Twente met vijf jaar tot en met medio 2023.

Qurrent / Greenchoice
Qurrent tekende in 2017 een vierjarig contract met Feyenoord als hoofdsponsor voor een jaarlijks bedrag van 4,5 miljoen euro. Na de overname door Greenchoice werd besloten dat de naam al medio 2019 van het shirt gaat. Voormalig eigenaar Stichting Doen blijft garant staan voor het sponsorbedrag. Qurrent is nu nog sponsor van Sparta.