"Vertrouwen in conditie sponsoringindustrie gedaald"

De nieuwste ESA Sponsorship Sentiment Tracker (SST) laat zien dat het vertrouwen in de conditie van de sponsorindustrie is gedaald van een historisch hoogtepunt van 7.5 in oktober naar 7.13 in december. De daling was het grootst bij rechtenhouders, waar het vertrouwen daalde van 7.7 naar 6.8. Bij bureaus is het vertrouwen het hoogst met 7.4. De SST onderzoekt het sentiment in de Europese sponsoringindustrie sinds 2020.

Organisaties die sponsorrechten verkopen moeten meer hun best doen om zich te beschermen tegen partnerships die hun reputatie kunnen beschadigen. 91% van de respondenten in de ESA Sponsorship Sentiment Tracker (SST) zei ja op de vraag: ‘Should Rights Holders undertake more due diligence and risk assessment to protect themselves (and stakeholders) from the possibility of a sponsorship causing financial and reputational concerns?’
Bij de antwoorden werd vooral gewezen op de recente faillissementen van cryptocurrency-bedrijven en de risico’s die zij als sponsor met zich meebrengen.

Quentin Thom, Co-Founder en Co-Head of perfORM Due Diligence Services, dat gespecialiseerd is in het onderzoek naar potentiele partnerships in crypto, blockchain of Web3, zei: “Recente ontwikkelingen, zoals bij FTX, en een uitdagende ‘crypto winter’-markt omgeving hebben rechtenhouders laten zien dat bij het afsluiten van partnerships in deze sector transparantie belangrijk is en ze het risico op reputatieverlies en de associatie met dubieuze bedrijven moeten verkleinen. Financieel verlies voor hen en bij de fanbase kan het gevolg zijn.”
“Crypto en de bedrijven die er actief in zijn werken in een snelgroeiende industrie die voor een groot deel nog niet gereguleerd en heel volatiel is. Operationele zorgvuldigheid is essentieel.”

ESA voorzitter Andy Westlake, zei: “De resultaten van de meest recente Sponsorship Sentiment Tracker dient als een wake-up call voor de industrie en bevestigt dat er niet altijd zorgvuldig wordt omgegaan bij het afsluiten van partnerships is sommige sectoren. Verschillende organisaties hebben verlies geleden als resultaat van nieuwe partners die zijn omgevallen of niet meer in staat waren aan hun verplichtingen te voldoen.”